Trädgårdsjournal

Framsidan av boken Trädgårdsjournal, skriven av Ellen Forsström

Jag tycker om årstider. Att allt ändras. Börjar om. Det finns en möjlighet i det. Det finns en trygghet i det. Det kommer en ny vår. Det är likadant för alla. Det är inte samma för någon.

Årstider ger möjlighet till närvaro. Att se det lilla. Varje blomma som tittar upp. Varje humla som rumlar runt. Och på hösten, tranor som flyger i sträck. Naturens växlingar som ett schema, ett slags grammatik, där livet fogas in.

Du kan använda den här boken som en vanlig kalender. År efter år. Du kan göra noteringar i den om din egen trädgård. Du kan drömma, planera och följa upp. Eller bara läsa ett stycke då och då, i takt med årstiden. Kanske fnissa av igenkänning. Sedan slå igen den och gå ut i grönskan …

Format: Inbunden med tygrygg
ISBN: 9789188489326
Antal sidor: 180
Språk: Svenska

Om författaren

Ellen Forsström är dagstidningsjournalisten som skrev om kommunpolitik, men sade upp sig för att ägna sig åt sin passion för trädgård på heltid. I livet fanns just då ett stort behov av att få njuta av skönheten i det lilla, i vardagen, fånga den på bild och i text för att fylla på med energi. Det öppnade upp för en typ av trädgårdsreportage utan pekpinnar, där bild och text är menade att få läsarna att må gott och erbjuda andrum.

Sedan dess har det rullat på. Det har blivit tre böcker och en mängd reportage, föreläsningar och krönikor. Ellen Forsström har ett poetiskt språk, både i text och bild. Där finns också en sårbarhet, en känsla av att vilja vara äkta och nära. Hon väjer inte för det svåra.

”Egentligen kanske det inte handlar så mycket om trädgård utan om att leva livet medan det pågår. Vara närvarande. Njuta av stunden och göra det bästa av den. Göra livet så vackert det går.”

Ellen Forsström gillar trädgårdar som är långt ifrån perfekta, som är enkla, opretentiösa och ett med naturen runt omkring. De som har en vindlande växtlighet, där blommorna tar sig friheter, där självsådda plantor välkomnas. Trädgårdar som är inbäddade i grönska och väl där inne känns det som att tiden har stått still.

I Storbritannien lärde sig Ellen Forsström att älska engelska trädgårdar. De starka formerna och linjerna i kombination av att allt var ovanligt vilt och tillåtande berörde henne djupt. Hur hängde det ihop? Det blev en gåta hon inte kunde släppa och sedan dess har Ellen Forsström sökt svaret. Så även i denna bok.

Smakprov

Läs ett smakprov (pdf)

Pressmaterial

Bokomslag (framsida, pdf)
Ellen Forsström (jpg, pressbild)