Böcker är som bebisar

Vi brukar jämföra processen att skriva en bok med att få barn. Det tar en stund innan de är färdigbakade. Och visst blir det en del pust och stön under tiden. Men när resultatet kommer känns det magiskt att få hålla om och dofta på resultatet. Självklart pöser föräldern över av stolthet och vill visa upp nytillskottet.

Vi har hittills förlöst ett fyrtiotal böcker, varav ungefär hälften här på Fantasi & Fakta. Vi har gett ut barnböcker, företagsböcker, faktalitteratur och privata böcker. Resten av böckerna är utgivna på Eget Förlag där vi fokuserar på handböcker i miniformat, ett koncept som vi kallar kunskap på nolltid. Fantasi & Fakta uppstod för att vi fick så många förfrågningar om andra typer av böcker. Och vi gillar ju alla bokdrömmar.

Hur ser din dröm ut?

Vem ska läsa din bok? Har du funderat på hur den ska se ut och kännas i handen? Vad vill du att boken ska göra för dig som författare?

Om du har en författardröm har du antagligen skrivit något redan. Det är väl därför du läser den här sidan, tänker vi.

Som vi ser det har du i princip tre val.

Alternativ 1. Du försöker få något av de traditionella större förlagen att nappa. De tar då hand om hela bokproduktionen och alla kostnader, och du får royalty på försäljningen. Kruxet är att de inte på långa vägar har möjlighet att ge ut så många manus som de får in. Därför blir det vanliga svaret ett vänligt nej tack.

Alternativ 2. Du startar ett eget förlag och blir egenutgivare. Då tar du hand om hela processen med redigering, produktion, distribution, marknadsföring och försäljning. Det gör många författare. Det är en hel del jobb med detta, så frågan är hur mycket tid du kan lägga på det – och vad du kan.

Alternativ 3. Du vänder dig till förlag som liknar vårt, alltså det som kallas ett hybridförlag. Då får du hjälp så att din bok blir professionellt omhändertagen och du slipper fundera på papperssorter, tryckeriofferter, utvärdera distributionskanaler och så vidare.

En fördel är också att din bok kommer ut snabbt. Hos oss tar det cirka 6-8 veckor efter att manuset är klart tills du har boken i handen. Dock kostar det en slant. Hur stor den är beror på många faktorer som antal böcker, kvalitet på papper och bindning och hur mycket som behövs göras med manuset innan det kan bli en bok.

 

Hör av dig

Vill du veta mer? Ring eller mejla oss. Vill du hellre besöka förlaget finns vi centralt i Norrköping. Det bästa är såklart att du bokar en tid innan, så du vet att vi är på plats och har tid att ta emot dig.

Du når oss på 0708–12 91 81 eller genom att mejla helene.engstrom@egetforlag.se.

Helene Engström, förläggare på bokförlaget Fantasi & Fakta (foto Crelle)