Specialsök med hund – som hobby och yrke

Specialsök med hund, som hobby och yrke

Specialsök, preparatsök, nosework, saksök. Att lära en hund söka efter ett ämne är både en rolig hobby och ett givande yrke där du har förmånen att vara kollega med din hund. Den här boken innehåller övningar och tips för hur du och din bästa vän kan börja träna specialsök.

“Att få en hund att tycka att en specifik doft är den mest intressanta i hela världen är häftigt. Att dessutom få hunden motiverad nog att göra allt för att hitta just den här doften – oavsett situation – är en magisk känsla.”

Så skriver författaren i boken. Tina Krulle Ringfoss har jobbat med specialsök, utbild- ningar och föreläsningar sedan 90-talet. Hon gör både operativa sök med sina hundar och utbildar andra hundförare i specialsök.

Format: Häftad, 240 x 170 x 6 mm
ISBN: 9789188489159
Antal sidor: 64
Språk: Svenska

Om författaren

Tina Krulle Ringfoss gick instruktörsutbildningen genom Svenska Brukshundklubben och började hålla kurser på Norrköpings Brukshundklubb i början av 1990-talet. 1994 grundade hon sitt första företag Östergötlands Hundkonsult och fick fler och fler hundkurser på schemat. Mellan 1999 och 2019 drev Tina Norrköpings Hundcenter som blev ett av Sveriges största hundcenter med hunddagis, pensionat, hundfysioterapi, problemhundsträning och en stor kursverksamhet. Företaget hade också under många år samarbete med Polismyndigheten och tog emot upphittade och omhändertagna hundar. Genom sitt företag TKR Detection Dog Center har Tina utbildat många hundförare och hundar i specialsök. Flera av hundförarna är nu certifierade av bland annat The Bed Bug Foundation och driver sina egna sökhundsföretag. Sedan 2014 är Tina en av ägarna till Vilson detect & inspect AB, ett företag som specialiserar sig på operativa sök efter vägglöss, mögel och råttor. Hon har också arbetat med narkotika- och arenasök med sina hundar. Utöver det är Tina diplomerad hundfysioterapeut (sjukgymnast för hund) sedan 1996.

Recensioner

”En lättläst och pedagogisk handledning som berättar för läsaren hur man kan gå tillväga för att utbilda en väl fungerande specialsökhund. Betyg 4/5 – mycket bra!” – Ulf Viklund, BTJ-häftet 2/2021

Smakprov

Läs ett smakprov (pdf)

Pressmaterial

Bokens framsida Tina Krulle Ringfoss (foto Crelle) Arbetande hund (foto Crelle) Arbetande hund 2 (foto Crelle)
”Boken förklarar inlärningsprocessen på ett tydligt och pedagogiskt sätt. Gillar att fokus läggs på hur vi som hundtränare kan bli bättre och inte bara på hundens förmåga.” – Heléne Lindström, Hundtränarpodden