Pekbok för småfulla

Pekbok för småfulla, skriven av författaren Anna Sjöström
Medan andra i branschen har pekpinnar har Anna Sjöström skrivit en pekbok om alkohol. Anledningen, säger hon, är för att få till ett samtal vi gärna duckar för. Nämligen det om hur vi dricker.

Anna Sjöström beskriver sig som en vanlig Svensson. Hon har familj, bor i lägenhet och gillar vin. Men på en punkt skiljer hon sig rejält. Hon pratar alkohol hela dagarna – medan folk i allmänhet hellre diskuterar pengar, sex och toalettbesök än hur mycket de dricker.

”När det kommer till alkohol vill jag att vi håller två tankar i huvudet samtidigt”, säger Anna Sjöström. ”Det går faktiskt att fortsätta dricka och minska sina risker. Och absolut ingen motiveras av pekpinnar. Det är något som många missar.”

Pekbok för småfulla, som just är en pekbok för vuxna, vill utmana några av de vanligaste fördomarna och uppfattningarna om alkohol. Varför då? För att vi ska börja prata om alkohol, enligt författaren.

”De flesta människor säger att de aldrig dricker mer än vad de klarar av. Men om ingen någonsin gör det, var kommer då alla problem ifrån? Så antingen har jag skrivit en bok för ingen alls, eller så passar den perfekt för den miljon svenskar som dricker lite för mycket. Alltså hela vanliga Svensson-drickare.”

Format: Kartonnage, 180 x 180 x 14 mm
ISBN: 9789188489142
Antal sidor: 20
Språk: Svenska

Om författaren

Anna Sjöström har jobbat med alkoholfrågan sedan mitten av 90-talet. Hon brukar säga att hon tillhör sin egen målgrupp. Om hon inte hade haft de kunskaper och verktyg hon utbildar i, hade hon förmodligen druckit för mycket. Pekbok för småfulla är hennes fjärde bok.

Fredrik Bladh är formgivare och illustratör. Han har jobbat mycket med öl-, vin- och spritvarumärken där han designat etiketter och flaskor.

Smakprov

Läs ett smakprov (pdf)

Pressmaterial

Bokomslag (jpg)

Pressbild 1, Anna Sjöström & Fredrik Bladh (jpg) (foto Kajsa-Stina Romin)
Pressbild 2, Anna Sjöström & Fredrik Bladh (jpg) (foto Kajsa-Stina Romin)

”Det är ju ovanligt att skoja om allt som har med alkohol att göra och just därför är det faktiskt välgörande och förmodligen mer informativt än skrämselpropagandan i trista broschyrer. Betyg 4/5 (mycket bra).”
– Katrine Hamori, BTJ-häftet 12/2020