En handbok om fötter – ett nytt perspektiv på kroppen

Det som händer i fötterna händer i kroppen.

När vi stänger in fötterna i trånga skor stänger vi in hela kroppen. När fötterna blir stela påverkas rörligheten i rygg och nacke. När höften gör ont så är det kanske inte där problemet sitter. Men det omvända gäller också – när vi tar hand om fötterna så tar vi hand om hela kroppen.

Så det här är inte bara en bok om fötter. Även om den innehåller övningar just för fötterna handlar boken först och främst om hälsa för hela kroppen, ur ett nytt perspektiv.

Det är aldrig för sent att börja ta hand om sina fötter – men framförallt är det aldrig för tidigt. Så varför vänta?

Innehållsförteckning

1. Det som händer i fötterna händer i kroppen

Om boken och varför den behövs. Om kroppshjärnan. Om fötternas relation till resten av kroppen – och till livet. Om rörelsen och livet.

2. Fotens form
Om fotens form och funktion. Om var foten slutar. Eller var den börjar? Och om känsliga, kännande fötter.

3. Är hallux valgus ärftligt?
Om krämpor i fötterna. Om plattfötter och höga fotvalv, hälbesvär och krokiga tår och om olika typer av behandlingar. Om skillnaden på diagnoser och verkliga krämpor.

4. Stressad i fötterna
Om hur stress påverkar fötterna. Om att stress sitter i kroppen, i kroppshjärnan, mer än i huvudet. Om hur stress gör oss stela och mer lättskadade. Och om varför vi inte alltid vet om att vi är stressade.

5. Ätande och rörelse
Om ätande mer än om mat. Om mat som rörelse och om matens rörelse i kroppen. Om vad ätande har med fötter att göra. Och om icke-ätande.

6. Barfota – med eller utan skor?
Om skor i allmänhet. Om varför vi har dem och vad ordet fotriktig betyder. Om balans och obalans, uttråkade nervceller, nakna fötter och kyla. Och om strumpor.

7. Det perfekta steget
Om varför lärande är viktigare än att göra rätt. Om hur vi går och varför, och att vi inte alltid går som vi tror. Om att gå bra och må bra. Om hur man går fort och om fotens ankare. Om balans och fäste, och stabilitet och rörlighet. Om drivlok och vågbrytare.

8. Löpning eller springning
Om skillnaden mellan att springa och löpa, och mellan att stå och springa. Om framfota- eller bakfotaspringning. Ännu mer om drivlok. Och om riktning.

9. Smärtgränser, styrka och full rörlighet
Om grejen med träning och övningar. Om varför starkare muskler och stretching inte alltid är lösningen. Och om varför det är så viktigt att träna nervsystemet.

10. Övningar
Om olika sätt att sätta igång fötterna. Om att starta rörelse och låta den fortsätta. Om att prova sig fram och känna efter.

Till sist
Lästips
Om författaren

Recensioner

“En rolig och annorlunda bok för friska fötter.”
– Ica-kuriren

“Jag kan varmt rekommendera boken som jag tyckte var lättläst, intressant och verkligen finurlig i sitt slag.”
– Livias Yoga

Smakprov

Läs ett smakprov (pdf)

Om författaren

Pa Sandberg är föreläsare, kropps- och rörelseterapeut med inriktning på fötter. Han hjälper människor från hela landet med smärtlindring, rörelseträning och livsstilsförändring.

Pas utgångspunkt är att alltid utgå från varje enskild människa och situation. Det gäller oavsett om det är en blivande farmor som vill kunna leka med barnbarnen, en löpare som vill ha hjälp med steget, en ensamstående pappa med stressymtom eller en student som vill slippa allergi eller migrän.

Pressbilder

Handbok om fötter, bokomslag (jpg)

Pa Sandberg (jpg) (foto: Elsa Scott Larsson)