Böcker är som bebisar

Vi brukar jämföra processen att skriva en bok med att få barn. Det tar en stund innan de är färdigbakade. Och visst blir det en del pust och stön under tiden. Men när resultatet kommer känns det magiskt att få hålla om och dofta på resultatet. Självklart pöser föräldern över av stolthet och vill visa upp nytillskottet.

Vi har hittills förlöst ett fyrtiotal böcker, varav ungefär hälften här på Fantasi & Fakta. Vi har gett ut barnböcker, företagsböcker, faktalitteratur och privata böcker. Resten av böckerna är utgivna på Eget Förlag där vi fokuserar på handböcker i miniformat, ett koncept som vi kallar kunskap på nolltid. Fantasi & Fakta uppstod för att vi fick så många förfrågningar om andra typer av böcker. Och vi gillar ju alla bokdrömmar.

Hur ser din dröm ut?

Vem ska läsa din bok? Har du funderat på hur den ska se ut och kännas i handen? Vad vill du att boken ska göra för dig som författare?

Om du har en författardröm har du antagligen skrivit något redan. Det är väl därför du läser den här sidan, tänker vi.

Som vi ser det har du i princip tre val.

Antingen försöker du få något av de traditionella större förlagen att nappa. De tar då hand om hela bokproduktionen och alla kostnader, och du får royalty på försäljningen. Kruxet är att de inte på långa vägar har möjlighet att ge ut så många manus som de får in. Därför blir det vanliga svaret ett vänligt nej tack.

Ett annat alternativ är att du startar ett eget förlag och blir egenutgivare. Då tar du hand om hela processen med redigering, produktion, distribution, marknadsföring och försäljning. Det gör många författare. Det är en hel del jobb med detta, så frågan är hur mycket tid du kan lägga på det – och vad du kan.

Ett tredje alternativ är att vända sig till förlag som liknar vårt. Då får du hjälp så att din bok blir professionellt omhändertagen och du slipper fundera på papperssorter, tryckeriofferter, utvärdera distributionskanaler och så vidare.

En fördel är också att din bok kommer ut snabbt. Hos oss tar det cirka 6-8 veckor efter att manuset är klart tills du har boken i handen. Dock kostar det en slant. Hur stor den är beror på många faktorer som antal böcker, kvalitet på papper och bindning och hur mycket som behövs göras med manuset innan det kan bli en bok.

Hör av dig

Vill du veta mer ser vi fram emot att höra av dig. Vill du besöka oss finns vi centralt i Norrköping (boka en tid innan så vi är på plats). Finns du längre bort får du gärna ringa Helene på 0708–12 91 81 eller mejla helene.engstrom@egetforlag.se och peppra henne med dina frågor.

För oss är det fantastiskt att se hur stolta våra författare blir över sina böcker. Vi har lätt världens bästa jobb. Möjligen näst barnmorskor.